PSIHOTERAPIJA

Vsi nosimo v sebi dogodke iz otroštva, ki se pogosto niso razrešili na ustrezen način ali pa se sploh niso in nam sedaj, v odrasli dobi, onemogočajo polno življenje. Takšni nedokončani posli včasih delujejo kot nezavedna omejitev, ki onemogoča ali omejuje razvoj naše osebnosti.

Včasih so bili v pomoč razni zdravilci, šamani, moralni vodje, pa tudi danes lahko župniki in socialna mreža (prijatelji, družina…) nudijo ljudem veliko oporo. Lahko pa je stiska prevelika in se ponavadi težko obrnemo k tistemu, ki ga poznamo.

Ne glede na težo našega problema je občutek, da smo pred njim popolnoma sami še dosti težji. Občutek sramu, krivde in nesposobnosti pogosto povzroči, da svojo težavo skrivamo pred vsemi in jo držimo zaprto v sebi.

S pomočjo psihoterapije ali psihoterapevtskega svetovanja se lahko osvobodimo teh neprijetnosti in omogočimo notranjim potencialom, da se razvijejo v popolnosti.

Omogoči nam, da bolje razumemo svoje življenje in težke trenutke, da do težav pristopimo bolj premišljeno in kreativno, ter da prepoznamo in razvijemo svoje potenciale in veščine.

 

Cilj psihoterapije je premagovanje psihičnih težav in zastojev, ki nam jih prinaša življenje, boljša kakovost našega življenja, boljše zdravje, bolj kakovostni medosebni odnosi, razvoj svojih potencialov in sposobnosti ter večji notranji mir.

 

V vsakem primeru psihoterapija predstavlja trdo delo in od vsakega, ki se odloči stopiti na to pot, zahteva določeno mero poguma. Ni se lahko soočiti s samim seboj, s svojimi sencami in s svojimi dobrimi platmi. Vendar je vredno. Pomaga nam, da v vsakodnevnem življenju lažje in boljše živimo.

Individualna psihoterapija je namenjena vsem, ki si želijo izboljšati kvaliteto življenja. Poteka v varnem in zaupnem odnosu med psihoterapevtom in klientom, ki klientu omogoča, da se sproščeno pogovori in podeli svoje doživljanje s psihoterapevtom. Klient v psihoterapevtskem procesu spoznava kdo je, kako se počuti, katera čustva kaže svetu in katera ne, prepoznava katere so njegove temeljne potrebe in kakšna je njegova odgovornost do tega, kako doživlja sebe in druge. Prednost  individualne psihoterapije je, da se lahko psihoterapevt popolnoma posveti  enemu klientu zaradi česar se hitreje vzpostavi varen in zaupen odnos, kot v  primeru skupinske psihoterapije.  S psihoterapevtom raziskujeta klientov notranji svet in spreminjata njegov odnos do samega sebe, posledično pa se spreminjajo tudi odnosi z drugimi.

Partnerska terapija je namenjena parom, s poudarkom na odnosu med njima, obnavljanju povezanosti in zaupanja ter izboljšanju medsebojne komunikacije.V terapiji se osredotočimo na vsebino partnerskega odnosa z namenom razreševanja vzrokov in ozadij, ki so pripeljali do aktualnih težav. Hkrati se učimo ohranjati kontakt s partnerjem ob upoštevanju in sprejemanju drugačnosti ter ohranjanju lastne osebnosti.