PARTNERSKA PSIHOTERAPIJA

Partnerska terapija je namenjena parom, s poudarkom na odnosu med njima, obnavljanju povezanosti in zaupanja ter izboljšanju medsebojne komunikacije.

 

Ljudje smo socialna bitja in potreba po odnosu je za nas nekaj temeljnega. Sodobni svet in odnosi v njem pa so danes tako kompleksni, da se nam v njih včasih zatakne. Prav partnerski odnosi s svojo intimnostjo, v kateri smo najbolj ranljivi, predstavljajo največji izziv. Tudi v najboljših družinah naletimo na krize. Tudi v najbolj ljubečem, predanem odnosu se pojavijo konflikti. Trčimo na naše meje in na meje našega partnerja. V svetu, prepolnem raznih izzivov in pritiskov se srečata dva svetova – naš svet in vsa naša dediščina naše družinske zgodovine ter svet našega partnerja, ki tudi nosi s sabo vzorce in zgodbe svoje družine.

V intimnem odnosu si vsak želi biti ljubljen, sprejet, slišan in razumljen, kar pa postane težko, če med partnerjema ni stika. Kadar naše osnovne potrebe v odnosu niso zadovoljene, postanemo žalostni, razočarani, jezni na partnerja in zagrenjeni, kar lahko vodi v nenehne konflikte in v vse večjo odtujenost ter občutek osamljenosti. Težko je tudi, kadar odnos otežijo različni izzivi in prepreke (nespoštovanje zaveze, nesprejemanje, bolezen, skrb za otroke, neenotnost pri vzgoji, nerazrešeni odnosi s starši ali širšo družino, izgube…)

V terapiji se osredotočimo na vsebino partnerskega odnosa z namenom razreševanja vzrokov in ozadij, ki so pripeljali do aktualnih težav. Hkrati se učimo ohranjati kontakt s partnerjem ob upoštevanju in sprejemanju drugačnosti ter ohranjanju lastne osebnosti.